Drukuj

 

Niektórzy osłodzili sobie czas przepyszną szarlotką, może chcecie skorzystać z przepisu i upiec ciasto dla całej rodziny? Szarlotkę upiekł Tadziu z mamą. Polecamy!

Szarlotka przepyszna, która zawsze się udaje!

Składniki

3-4 szklanki mąki krupczatki

4 żółtka

¾ szklanki cukru

250g masła

2 łyżki gęstej śmietany

1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 litrowy słoik jabłek 

Wyrabiamy ciasto mieszając wszystkie składniki. Czwartą szklankę mąki dosypujemy w trakcie wyrabiania.

Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wyklejamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, potem nakładamy jabłka. Z drugiej części ciasta formujemy wałeczki i układamy na jabłkach ukośnie.

Pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 minut z włączoną dolną  i 20 minut górną grzałką.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

 

 )